Меню сайту
Презентація








Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 176
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 22 » Учать с. Старичі у новому проекті
22:31
Учать с. Старичі у новому проекті
 Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна.

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати добру роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

Зважаючи на цю проблему весною 2012 року Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у партнерстві із Західноукраїнським ресурсним центром та Українським фондом «Благополуччя дітей» за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації оголосили конкурс для громад Львівської, Донецької, Івано-Франківської областей та АР Крим для участі в проекті «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громади, Фаза 2. 2012-2015 рр.»

Організатори проекту поставили за мету сприяти зменшенню кореневих причин торгівлі людьми шляхом покращення доступу до надійної інформації щодо безпечної міграції, а також через покращення економічного та соціального розвитку в обраних громадах.

Разом з тим визначили основні завдання проекту:

- підвищення спроможності громад до вирішення соціальних проблем шляхом залучення місцевих ресурсів;

- розробка та виконання проектів з розвитку громад;

- підготовка соціальних працівників, педагогів та практичних психологів до ефективної роботи з протидії торгівлі людьми в місцевих громадах та під час роботи із молоддю.

В результаті понад п’ятимісячної роботи з аналізу та обстеження заявок для участі в проекті у Львівській області було відібрано п’ять громад: с. Вузлове (Радехівського

р-ну), с. Ралівка (Самбірського р-ну), с. Зіболки (Жовківського р-ну), с. Явора (Турківського р-ну) та с. Старичі (Яворівського р-ну).

В рамках проекту організаторами було проведено ряд навчальних семінарів: «Школа міграції», «Команда. Лідерство. Вирішення конфліктів», «Основи залучення ресурсів та управління проектами», на яких були розглянуті питання протидії торгівлі людьми та безпечної міграції, а також базові принципи розвитку громади. У цих заходах взяли участь члени ініціативної групи с. Старичі. Це були представники сільської ради та школи. Додому повернулися з вагомим багажем нових знань, корисної інформації та літератури у сфері протидії торгівлі людьми.

За результатами семінарів у СЗШ І-ІІІ ст. с. Старичі були проведені бесіди із вчителями та батьками. А також ряд виховних занять із учнями 7-11 класів, які мають на меті готувати особистість на порозі самостійного життя до розв’язання соціальних проблем та подолання життєвих криз, неприйняття аморальної чи протиправної поведінки, недопущення маніпуляцій.

Завершальним етапом навчання стало написання місцевим координатором та членами ініціативної групи проекту «Виготовлення сувенірної продукції під маркою «Яворівська іграшка» в с. Старичі. Відновлення народних традицій, а саме виготовлення Яворівської іграшки, вишивка «яворівкою» та різьба по дереву, є досить актуальними на сьогоднішній день і викликає особливу зацікавленість у справжніх поціновувачів народного мистецтва. Розвиток даної діяльності слугуватиме добрим прикладом для молоді, яка зможе не тільки розвивати та популяризувати народні промисли нашого краю, але в подальшому ставати майстрами власної справи.

Варто відзначити , що с. Старичі вже мають позитивний досвід співпраці із Західноукраїнським ресурсним центром у попередніх проектах. Стартуючи в цьому проекті, маємо сподівання, що дана співпраця сприятиме покращенню економічного, соціального та культурного становища мешканців села.

Середа Наталія Романівна 
вчитель української мови та літератури
Переглядів: 474 | Додав: L_G | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: