Меню сайту
Презентація








Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 176
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Травень » 28 » ЗУСТРІЧ З МИСТЦЯМИ
20:24
ЗУСТРІЧ З МИСТЦЯМИ
Марина Павленко, Роман Лубківський, Йосип Марухняк – видатні особистості творчого олімпу 26.05. відвідали нашу школу.
Село Старичі багате талантами. Його велич, красу, людей прославили у своїх віршах знані старичани Марія Барандій та Володимир Дроцик. А тепер у літопис села вписалося ще одне ім'я: поетеси, члена Спілки письменників України Марини Павленко, яка народилася в Старичах у вчительській сім'ї Степана Онисимовича та Ольги Петрівни Павленків.
25 травня Старицьку загальноосвітню школу І-ІІІ ст. облетіла радісна звістка: завтра до нас завітає сама поетеса, а з нею – колега по перу Роман Лубківський, якому старичани вдячні за сприяння у будівництві школи.
Зустріч була по-домашньому теплою. В очах поетеси світилася радість, бо вона ніби повернулася додому, в дитинство. Здається, впізнавала призабуті краєвиди, оспівані у віршах її матері О.Павленко.
Дитинством, неповторною народною майстерністю дихнуло на М.Павленко в шкільному Музеї яворівської іграшки. "Ах яка бричка! Чи можна в неї сісти?!" – захоплено вигукнула гостя, побачивши чудовий мистецький виріб. Розглядаючи інші етнографічні експонати, Марина Степанівна щоразу повторювала: "Яка краса! Як добре, що все це ви зберегли для нащадків: і старовинні костюми, і фотографії, і рушники, і предмети побуту".
Увесь час перебування у школі шановних гостей супроводжували ватаги школярів, зацікавлених візитом. Роман Лубківський привітав педагогів та учнів, коротко розповів про свою творчість і широко представив літературні доробки Марини Павленко, яка приїхала до Львова отримати високу нагороду – Всеукраїнську премію Ірини Вільде. Затамувавши подих, усі слухали емоційні розповіді п. Марини, поезію і щирі відповіді на запитання. Фотомайстер Йосип Марухняк зробив багато пам'ятних фотографій про цю подію.
На згадку про зустріч Марина Степанівна та Роман Лубківський подарували школі авторські збірки літературних творів.

Вчитель-словесник Степанія Козак


МАРИНА ПАВЛЕНКО – українська поетеса, письменниця, художниця, науковець, педагог. Переможець і лауреат літературних конкурсів: Гранослов, Смолоскип, Привітання життя, Коронація слова; премій «Благовіст», Олеся Гончара, Ірини Вільде. Викладає сучасну українську літературу на кафедрі української літератури та народознавства Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини. Кандидат педагогічних наук, доцент.

РОМАН ЛУБКІВСЬКИЙ - письменник, державний і громадський діяч, член Спілки письменників України, кавалер Ордену «За заслуги» II і III ступенів, лауреат премій ім. Павла Тичини, ім. Вітезслава Незвала, ім. Павола Гвєздослава, ім. Максима Рильського, Національної премії Ars Translationis, премії України імені Тараса Шевченка. Член виконавчої ради українського відділення ПЕН-клубу, делегат Установчого з'їзду Руху, у 1992-1995 р Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській республіці. У 1990-1994 роках – Народний депутат України від Яворівського району. Брав участь в культурних заходах нашого краю, часто виступав перед громадою Яворівщини, був ініціатором спорудження пам’ятників та будівництва шкіл в селах Старичі, Ясниська, Бірки.

ЙОСИП МАРУХНЯК – фотомитець, член Національної спілки фотохудожників України, Національної спілки журналістів України, СОФУ та AFIAP. Учасник та призер міжнародних та всеукраїнських фотовиставок. Один з найцікавіших львівських фотомайстрів, один з найоригінальніших в Україні.


Переглядів: 582 | Додав: Nik@ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: